فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال پنجم شماره 19 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث شهبازی، جلیل بادپیما *، ابراهیم رضایی صفحات 11-40
    شرکت های دولتی در مقایسه با بنگاه های خصوصی عموما نیروی کار مازاد دارند. در فرایند خصوصی سازی و تبدیل شرکتهای دولتی به خصوصی، کارفرمایان جدید به منظور کاهش هزینه های جاری و پیشبرد شرکت در جهت اهداف اقتصادی خویش تمایل دارند نیروی کار خود را تعدیل کنند. این بنگاه ها ممکن است برای کارگرانی که مشمول بازنشستگی اختیاری بوده ولی مشمول بازنشستگی اجباری نیستند، پاداشی را پیشنهاد نمایند تا آنان را به قبول بازنشستگی و خروج از بنگاه متقاعدکنند. کارگران مایلند بیشترین پاداش ممکن را دریافت نمایند و در مقابل بنگاه تمایل دارد حداقل پاداش ممکن را به کارگران پرداخت نماید. در این مقاله با در نظر گرفتن گزینه های پیش روی کارفرما و کارگر نوعی، مساله از طریق بازی های پویا با اطلاعات کامل تجزیه و تحلیل شده است. بازی میان کارگر و کارفرما به شکل فرم گسترده نشان داده شده و با استفاده از تعادل کامل بازی های فرعی(SPE) حداقل پاداش مورد نیاز برای پذیرش بازنشستگی تشویقی محاسبه و تاثیر سقف پاداش برآنبررسیگردیده است. محاسبات نشان می دهد کهکاهش سن بازنشستگی اجباری، مزایای دوران بازنشستگی سازمان های تامین اجتماعی، نرخ بهره انتظاری و حداکثر سابقه خدمتی و افزایش سن شاغل و سابقه خدمتی فرد، موجب کاهش حداقل پاداش مورد نیاز برای پذیرش بازنشستگی تشویقی خواهد شد. همچنین جنسیت نیز به دلیل پایین تر بودن سن بازنشستگی اجباری زنان نسبت به مردان در بسیاری از کشورها، سبب پذیرش بازنشستگی تشویقی از جانب زنان با پاداشی کمتر می شود.سقف پاداش پیشنهادی نیز موجب عدم پذیرش بازنشستگی تشویقی کارگران با حقوق بالا، جوان و سابقه خدمتی پایین خواهد شد.
    کلیدواژگان: پاداش بازنشستگی تشویقی، سقف پاداش، بازی های پویا با اطلاعات کامل، تعادل کامل بازی فرعی(SPE)
  • علی حسین صمدی *، سکینه اوجی مهر، مهدی صارم صفحات 41-72
    الگوی چسبندگی قیمت هایبرید، از عمده ترین الگوهای مورد استفاده برای تحلیل پایداری و سکون تورم است. در سال های اخیر، الگوی چسبندگی اطلاعات منکیو و ریس (2002)، نیز مورد توجه بسیاری از تحلیلگران اقتصادی قرار گرفته است. از این رو در مطالعه ی حاضر تلاش شده است این دو الگو با بهره گیری از روش تعادل عمومی پویای تصادفی مبتنی بر ساختار کینزین های جدید، مورد بررسی و مقایسه قرار گیرند. بدین منظور از داده های 1391:4-1370:1، اقتصاد ایران استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد ضریب سکون تورم حاکی از آن است که، سکون تورم در الگوی چسبندگی قیمت هایبرید بیشتر از الگوی چسبندگی اطلاعات می باشد. تحلیل پایداری تورم بر اساس مقایسه ی تابع خودهمبستگی داده های اصلی و داده های شبیه سازی شده، نشان می دهد که الگوی چسبندگی قیمت هایبرید بهتر از الگوی چسبندگی اطلاعات، پایداری تورم را نشان می دهد. از این رو به نظر می رسد الگوی چسبندگی قیمت هایبرید نسبت به چسبندگی اطلاعات، تطابق بیشتری با اقتصاد ایران داشته و سیاستگذاران اقتصادی می توانند با اطمینان بیشتری از نتایج این الگو بهره ببرند.
    کلیدواژگان: تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)، کینزین های جدید، الگوی چسبندگی قیمت هایبرید، الگوی چسبندگی اطلاعات
  • هیوا رحیمی نیا *، بیت الله اکبری مقدم، محمدرضا منجذب صفحات 73-112
    آثار اقتصادی و اجتماعی تغییر در سیاست گذاری پرداخت یارانه ها، مورد نگرانی مسئولین کشور در چند سال گذشته بوده است. هدف اصلی این مقاله بررسی آثار تغییر در نظام یارانه کشور از حالت غیرمستقیم به شیوه مستقیم، بر متغیرهای قیمتی و مقداری تولید داخلی و اشتغال بخش های اقتصادی در دو سناریوی متفاوت و با استفاده از یک مدل خاص تعادل عمومی محاسبه پذیر بر مبنای داده های ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1380 می باشد. مدل های CGE روابطی بین حساب های SAM و مجموعه ای از معادلات غیرخطی را هم زمان با استفاده از تئوری تعادل عمومی مدرن، برقرار می کنند. در سناریوی اول این مطالعه، یارانه غیر مستقیم بخش تولید حذف و معادل آن به صورت نقدی به خانوارها پرداخت می شود. در سناریوی دوم، یارانه غیرمستقیم حذف و معادل آن با نسبت های 50، 30 و 20 درصد به ترتیب به خانوارها، بخش های تولیدی و دولت می رسد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که با تغییر در شیوه پرداخت یارانه، ترکیب تولید و اشتغال در بخش های اقتصادی دچار تغییر می شود. با توجه به نتایج، بیشترین کاهش در تولید داخلی و سطح اشتغال و همچنین افزایش قیمت، در بخش حمل و نقل دیده می شود. پس از بخش حمل و نقل، بیشترین افزایش قیمت برای محصولات بخش های چوب-کاغذ-انتشار و فلزات اساسی پیش بینی می شود. بخش محصولات معدنی تنها بخشی است که در هر دو سناریو افزایش در تولید را دارد و برای اکثر بخش های اقتصادی، کاهش در تولید و اشتغال پیش-بینی می شود. تولید ناخالص ملی اسمی در سناریوی اول به ترتیب 78/2 درصد و در سناریوی دوم 05/3 درصد کاهش می یابد. و در انتها، مقایسه نتایج دو سناریو نشان می دهد که پرداخت یارانه نقدی بیشتر به خانوارها تاثیر بهتری بر تولید برخی از بخش ها نسبت به بازپرداخت یارانه های آزادشده به بخش های تولیدی مزبور دارد.
    کلیدواژگان: اشتغال، تولید، یارانه، مدل CGE
  • علی طیب نیا، حامد فرنام * صفحات 113-148
    در این مقاله، تقاضای پول در ایران و جانشینی میان مولفه های پولی بررسی و تجزیه و تحلیل شده و منحنی درآمد-مخارج آن برآورد شده است. برآورد تابع تقاضای پول و منحنی انگل آن تحت فرم تابعی انعطاف پذیرEASI، با استفاده از داده های ماهانه سری زمانی سال های 1389-1374 انجام شده است. نتایج بررسی تابع تقاضا، حاکی از آن است که مولفه های پولی، جانشین ضعیف یکدیگر هستند. توصیه های سیاستی نیز بر اساس تخمین پارامترها و انواع کشش ها (درآمدی، قیمتی خودی، متقاطع و جانشینی موریشیما) ارائه شده است. همچنین نتایج بررسی منحنی درآمد-مخارج حاکی از آن است که افراد با افزایش درآمد، پول خود را از سپرده های دیداری خارج کرده و سرمایه گذاری در سپرده های مدت-دار و همچنین به نسبت کمتری میزان نگهداری پول به صورت اسکناس و مسکوک افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای پول، فرم های تابعی انعطاف پذیر_ منحنی انگل، سیستم تقاضای EASI
  • مرتضی اسدی، مصطفی صدری نیا * صفحات 149-174
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر اندازه شرکت، بتا، اهرم مالی بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در چهار صنعت فلزات اساسی، پتروشیمی، سیمان و دارو است. بدین منظور 44 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1386 تا 1391 به عنوان نمونه بررسی و انتخاب شده اند. برای انجام این کار، رابطه بین متغیرها، با استفاده از نرم افزار Eviews 8 ارزیابی و آزمون می شود. برای برآورد مدل، ابتدا از آزمون F لیمر برای انتخاب بهترین مدل از میان داده های ترکیبی استفاده می شود. نتایج به دست آمده این تحقیق بیانگر رابطه معنادار و منفی اهرم مالی بر عملکرد شرکت ها در صنایع فلزات اساسی، پتروشیمی، سیمان و دارویی است. رابطه ی بتای شرکت، در صنایع فلزات اساسی و پتروشیمی مثبت و معنادار و در صنایع سیمان و دارویی معنادار نیست. اندازه شرکت در صنایع فلزات اساسی، صنایع پتروشیمی و دارویی رابطه معنادار و مثبت و در صنایع سیمان رابطه معنادار و منفی با عملکرد شرکت دارند.
    کلیدواژگان: اندازه بتا، اهرم مالی، عملکرد شرکت
  • مسعود صادقی * صفحات 175-213
    در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، گسترش تجارت بین الملل با افزایش تقاضای مهارت و نابرابری در دستمزد همراه بوده، که این موضوع مغایر با تئوری استاپلر ساموئلسون است. بررسی های صورت گرفته در این خصوص بیان کننده آن است که فن آوری نهفته در کالاهای وارداتی سرمایه ای و واسطه ای از طریق تجارت بین الملل، مهارت محور بوده و باعث افزایش تقاضای نسبی نیروی کار ماهر می گردد. در چنین شرایطی شناسایی اثرات این گونه کالاها بر نیروی کار ماهر ایران، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله، از تابع هزینه ترانسلوگ و روش رگرسیون های ظاهرا نامرتبط، برای تخمین توابع هزینه و تقاضا در کوتاه مدت و بلندمدت ایران در بازه زمانی 92- 1355 استفاده شده است. نتایج کوتاه مدت و بلندمدت، همگی انتظارات نظری را مورد تایید قرار می دهند. اما سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه داخلی، تنها در بلندمدت بر روی اشتغال نیروی کار ماهر اثرگذار بوده است و در کوتاه مدت معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، فن آوری، کالاهای واسطه ای و سرمایه ای، تابع هزینه ترانسلوگ، تقاضای مهارت
  • حسن رنگریز *، هومن پشوتنی زاده صفحات 215-237
    گستردگی بازارهای پولی و اعتباری غیررسمی و سازمان نیافته در ایران، بسیار وسیع تر از بازارهای پولی رسمی کشور است. همین مساله باعث ایجاد تفاوت زیاد بین نرخ بهره وام ها در بازار پول رسمی و غیرسمی ایران شده است. همچنین حجم زیاد نقدینگی در بازار غیررسمی که توسط سیاست های پولی بانک مرکزی و سیاست های مالی دولت قابل هدایت نیست، توانسته به افزایش نرخ تورم در کشور کمک کند. در این مقاله ما با استفاده از روشAHP به بررسی این موضوع می پردازیم که متناسب با نهادهای پولی و مالی موجود، کدام بخش برای سرمایه گذاری و هدفمندی نقدینگی موجود در جامعه در جهت کاهش تورم و افزایش رشد صنعت مناسب تر است. نتایج بدست آمده نمایان ساخت که بهترین نهاد مالی و سرمایه گذاری در جهت کاهش تورمی که ناشی از نقدینگی بالای جامعه کنونی است، بازار بورس اوراق بهادار می باشد.
    کلیدواژگان: رکود تورمی، تورم، مدیریت ریسک، ریسک بازار سرمایه
  • علی دهقانی *، مجید عامری صفحات 239-268
    در سال های اخیر، توجه به صادرات غیر نفتی محصولات غذایی و آشامیدنی مورد توجه پژوهشگران اقتصادی ایران بوده است. در این بین هدف اصلی این مقاله بررسی اثر درجه تمرکز به عنوان یک متغیر ساختاری بازار، هزینه های تحقیق و توسعه و هزینه های تبلیغاتی به عنوان متغیرهای رفتاری بازار، بر صادرات محصولات غذایی و آشامیدنی ایران، به عنوان یک متغیر عملکردی بازار است. برای این منظور از داده های مربوط به کارگاه های صنعتی با پرسنل ده نفر و بالاتر فعال در صنایع تولید مواد غذایی و آشامیدنی کشور در سال های 1386-1379 استفاده شده است. همچنین مدل اقتصادسنجی با استفاده از تکنیک داده های تابلویی غیر پویا تخمین زده شده است. نتایج این مطالعه حاکی از اثر مستقیم درجه تمرکز، هزینه های تحقیق و توسعه و هزینه های تبلیغات بر صادرات محصولات غذایی و آشامیدنی ایران است که در این بین اثر هزینه های تحقیق و توسعه بر صادرات محصولات غذایی و آشامیدنی قابل توجه است. حمایت دولت از فعالیت های تحقیقی در صنایع غذایی و آشامیدنی، به منظور حمایت از صادرات غیر نفتی و به خصوص صادرات محصولات غذایی و آشامیدنی، مهمترین توصیه سیاستی این مطالعه است. همچنین، تسهیل و تشویق تولیدکنندگان به شرکت در نمایشگاه ها و بازارهای بین المللی فروش کالا و خدمات می-تواند به افزایش صادرات این محصولات کمک کند.
    کلیدواژگان: درجه تمرکز، هزینه های تحقیق و توسعه، هزینه های تبلیغات، صادرات، تکنیک داده های تابلویی غیر پویا
|
  • Kiumars Shahbazi, Jalil Badpaima *, Ebrahim Rezaei Pages 11-40
    Compared to private firms، public companies generally have excess labor force. During the privatization process and conversion of a public enterpriseto a private enterprise، new employers tend to adjust their labor force in order to reduce ongoing costsand improve the company''s economic goals. In order to persuade the employees to accept voluntary retirement and leave the firm، these firmsmay offer a reward to the employees that are eligible for optional retirement but are not eligible to mandatory retirement. Employees tend to receive the highest possible premium and in contrast the firm is willing to pay employees the minimum possible premium. In this paper، we consider the options facing employer and employee through dynamic games with complete information. Games between employee and employer was shown in the form of an extensive game. Minimum premium required to accept the optional retirement was calculated using subgame perfect equilibrium (SPE) and the effect of ceiling premium has been studied on minimum premium. The calculations show that the reductions in mandatory retirement age، the retirement benefits from social security organizations، expected interest rate and the maximum years of service and an increase in employee''s age and her years of service lead to a reduction in the minimum premium required to accept the optional retirement. Moreover، due to lower mandatory retirement age for women than men in many countries، women accept optional retirement with lower premium. The proposed ceiling premium will also cause to refuseoptional retirement from the part of the workers with high salary، young and lownumber of years of service.
    Keywords: Optional Retirement Premium, Ceiling Premium, Dynamic Games with Complete Information, Subgame Perfect Equilibrium (SPE)
  • Ali Hussein Samadi *, Sakine Owjimehr, Mehdi Sarem Pages 41-72
    Hybrid sticky price model is one of the main models، used to analyze the Persistencyand inertia in inflation. In recent years، Mankiw and Reis (2002)، s sticky information model، has also been considered by many economic analysts. So، in present paper، we try to investigate and compare these models by using a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) framework، based on new Keynesian structure. For this purpose، the data 1370:1-1391:4 Iran''s economy has been used. The results of the estimated coefficient of inflation inertia indicate، inflation inertia in the model of hybrid price stickiness is more than information stickiness model. Inflation Persistency analysis is based on comparing the autocorrelation function of the original data and simulated data، show that hybrid price stickiness is better thaninformation stickiness model shows inflation persistence. It seems to be a hybrid price stickiness model more consistent with the economy of Iran and economic policy makers can be more confident of the results of this model to use them.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE), Hybrid Sticky Price Model, Sticky Information Model
  • Hiva Rahiminia *, Beitollah Akbari Moghadam, Mohammad Reza Monjazeb Pages 73-112
    Social and economic impact of change in the subsidies payment policy have been concern in past recent years. In this paper، a Computable General Equilibrium model is used to analyze the impact of change in subsidies payment system from indirect to direct state، on the price and quantity variables of domestic production and employment level economic sectors in two scenarios. The basic data are used in the framework of SAM year 2001. CGE model establishes the relations between accounts of SAM into a set of simultaneous nonlinear equations، by using the modern general equilibrium theory. In first scenario، indirect subsidy of manufacturing and services sectors is remove and its full payment in cash to the urban and rural households. In second scenarios، indirect subsidy of manufacturing and services sectors is remove and its direct payment to the proportions of 50. 30 and 20 percent to the households، economic sectors and Government respectively. The results show that by change in subsidy payment، composition of production and employment in economic sectors are change. The greatest decrease in domestic production and employment level and also the highest increase in the prices level is observed in the transport products. The mining sector is only sector that is face with positive production growth rate in both scenarios، and for most sector، a decline is forecast. But GDP level is face with decline to equal 2. 78 percent respectively in first scenario and 3. 05 percent in second scenario. In the end، with comparing two scenarios show that more the direct subsidies paid to households increase، more the domestic production of some sector growth.
    Keywords: Emplyment, Subsidies System, CGE Model
  • Ali Taiebnia, Hamed Farnam * Pages 113-148
    This paper seeks to investigate and analyze the money demand function and its Engle curve in Iran. Money demand function and its Engle curve have been estimated through EASI demand system by making use of monthly data 1995:04-2007:03. The investigation of money demand function shows that monetary elements are weak substitutions of each other. Thus، some policy recommendation is provided on the basis of estimated elasticity (Income، Price، cross Price، and Morishima). Moreover، the investigation of Engle curve reflects that by the increase of income، first، individuals extract their money from demand deposit. Secondly، investment in timed deposits increases and thirdly، no change is observed in the amount of money being held as currency and travel checks.
    Keywords: Money Demand Function, Engle Curve, Flexible Functional Forms, EASI Demand System
  • Morteza Asadi, Mostafa Sadrynia * Pages 149-174
    The main objective ofthisstudy is to evaluatethe effect offirm size، beta، financial leverageon the performance offirms listed inTehran Stock Exchangeinfourbasic metals، petrochemicals، cementandmedicine industries. The44companiesintheperiod 2007 to 2012 have beenselected as sample in theTehran Stock Exchange. Todo study،the relationshipbetween the variables، usingthesoftwareEviews 8assessmenttest. Toestimate themodel، theF testLimerto select the bestmodel is used thecombined data. The results of this research indicate a significant and negative relationship between financial leverage on corporate performance in the industries of basic metals، petrochemical، cement، pharmaceuticals. The relationship between beta and corporate performance in Basic metalsandpetrochemicalindustries is positive and significantandnot significantinthe cement industryand medicine. The relationship betweenfirm size and corporate performancein thebasic metals، petrochemicaland pharmaceuticalindustries is positive and significant and cement industry is negativeand significant. Keywords: size. Beta، financial leverage، firm performance
  • Masoud Sadeghi * Pages 175-213
    In many Developing Countries liberalization of international trade has been accompanied by demand for skilled labour and inequalityof wages. Thisphenomenon seems to be inconsistant with the Stopler- Samuelson Theorem. Studies in this respect show that imported high –tech capital andintermediate goods are skill-based، thus increasing the relative demand for skilled labour. In such circumstances، identifying the impact of such goods upon the demand for skilled labour in Iran is of great importance. In this paper، by using Translog cost function and the Method of Seemingly Unrelated Regression، short and long run demand function for the period of 1977- 2014 in Iran has been estimated. Althoug the short and long –run results arecompatible with the theortical expections، the investment on domestic research and development regarding the employment of skilled labour has been effective only in the long-run and not the short –run.
    Keywords: International Trade, Technology, Intermediary, Capital Goods, Translog Cost Function, Skill Demand
  • Hassan Rangriz *, Hooman Pashootanizadeh Pages 215-237
    Extension informal and unorganized money and credit markets in Iran، is much broader than the official money markets. This problem causes a large difference between formal and informal money market loans interest rate in Iran. The large size of the informal market liquidity that can’t be guided by the monetary policies of central bank''s and fiscal policies could help to increase the inflation rate in the country. In this paper، we use the AHP method for to explore this topic that fits with the existing monetary and financial institutions، which sector is more appropriate for investment and targeted liquidity existing in society، in order to reduce inflation and stimulate growth in the industry. The results revealed the stock exchange is the best financial and investments institutions in order to reduce the inflation that caused by the high liquidity of the present.
    Keywords: Stagflation, Inflation, Risk Management, Capital Market Risk
  • Ali Dehghani *, Majid Ameri Pages 239-268
    In recent years، regarding the export of Food & Beverage is important. in Iran and the economic researchers have been noted it. The main objective of this paper is to examine the impact of market concentration as a structural variable، advertising and R&D expenditures as behavioral variables and investment productivity on the Iranian food exports as a performance variable. For this purpose، the data for Iranian food firms has been extracted from the Statistical Center of Iran over the period of 2000-2007. Moreover، the empirical model of this study has been estimated by the Static Panel Data approach (SPD). The empirical results indicate that the market concentration، advertising and R&D intensity and investment productivity have positive and significant effects on the Iranian food exports and the impact of researching intensity (as measured by the ratio of research & development expenditures on sale) is more than other explanatory variables. Therefore، the market conduct is one of the main determinants of Iranian food exports. Also، due to the direct impact of R & D spending effect on exports، we can say that if managers and policy makers increasing the research and development activity in Iranian food industry sector can promote non-oil exports، especially exports of food products in Iran. Moreover، Facilitate and encourage producers to participate in exhibitions and international markets sales increased exports of goods and services can help.
    Keywords: Concentration Ratio, Advertising, R, D, Export, Static Panel Data (SPD)